Babadağ Yamaç Paraşütü Pistleri
Ölüdeniz Babadağ
Babadağ, Ölüdeniz ‘in en güzel göründüğü manzaraları sunar bize.
Babadağ’ın zirvesi 1969 metredir. Yapısı adeta bir dinozor sırtını andırır. Yayvan değildir, dar ve uzun bir sırtı vardır. Babadağ’ın etekleri ise Ölüdeniz de son bulur.
Babadağ yamaç paraşütü için yaratılmış bir dağ gibidir. Dünyada çok önemli bir yeri vardır. Yamaç paraşütlerinin havalanması için gerekli rüzgar akımları günün her saati Babadağ dan atlayış yapmaya elverişlidir.
Babadağ da teleferikte bulunmaktadır. Bazen karıştırılan bir nokta Denizli Babadağ’ıdır, burada da bir teleferik vardır. Bu yüzden bu iki dağ zaman zaman karıştırılabilmektedir.
Babadağ: Fethiye den Ölüdeniz e doğru ilerlerken Ovacık beldesi üzerindedir.
Babadağ üzerinde resmi olarak 5 kalkış alanı bulunmaktadır. Mevsim, rüzgar ve diğer hava oluşumları incelenerek uygun pist seçilir ve yamaç paraşütleri o pistten kalkar.
Babadağ 1200 Pisti
Babadağ 1.200 m yamaç paraşütü pisti daha çok kışları ya da olumsuz hava koşulları gerçekleştiğinde kullandığımız bir pistir. Kış aylarında dağın üst tarafları kar altında olduğu için genelde yollar kapalıdır ve azalan turist sayısı nedeniyle teleferik çalıştırılmaz bu yüzden mecburen 1.200 pistte kullanılır. Bazı zamanlarda ise aşırı rüzgar bulutlanma gibi nedenlerden dolayı yukarıdaki pistler uçuş için elverişli olmaz alternatif olarak 1.200 m pistini kullanabiliriz.
Ancak 1.200 metre yamaç paraşütü pisti kuzey ve doğu rüzgar yönlerinde, yamaç paraşütü için kalkış imkanı vermez. Yamaç paraşütü için 1200 metre pistinde en doğru rüzgar açısı Güney ve Güneybatı yönleridir.
Yamaç paraşütü ele alındığında Babadağ 1.200 metreden kalkmak uçuş süresine yaklaşık 8 dakika kadar etkiler. Ortalama bir yamaç paraşütü uçuşu 25 dakika sürerken 1.200 m pesinden kalktığımız takdirde yamaç paraşütü uçuşu biraz daha kısa sürecektir. Ancak hava şartları elverişli ise bazı hava akımlarını kullanarak yamaç paraşütü uçuş süremizi bir miktar uzatabilmek biz de mümkündür.
Babadağ’ı 1.200 m pistinde, yıl boyunca açık olan bir restoran bulunur siviller için 1.200 m pistine çıkmanın en doğru yöntemini teleferik kullanmaktır. Sivil araç yolu oldukça kötü durumdadır.
Babadağ 1700 Pisti
Babadağ 1.700 m pisti yamaç paraşütü pilotlarının en çok kullandığı pisttir. Yazın yaklaşmasıyla beraber önce 1.700 m pistine açılır. Buzlanma ve kar yüzünden hâlâ diğer pistler kapalı olsa da genellikle mevsim yumuşamaya başlamasıyla beraber 1.700 m pisti açılır.
Kalkış rüzgarı olarak değerlendirildiğinde güney yönlerinde esen rüzgarlarda Babadağ 1700 metre pisti yamaç paraşütlerine kalkış imkanı verir.
Babadağ 1700 metre den kalkan bir yamaç paraşütü ortalama 25 dakika havada kalır, ancak termik vb hava akımlarını kullanarak bu süre uzatılabilmektedir.
Henüz yamaç paraşütü havalanmasa dahi, Babadağ 1700 metre den Ölüdeniz manzarasını görebilirsiniz. 1700 metrede bulunan teleferik binası arkasındaki köprüden de çok güzel Fethiye manzaraları görülebilir.
Babadağ 1700 metre de birde restoran vardır. Bu restoran sadece yaz aylarında hizmet vermektedir. 1700 metreye teleferik yada araç ile çıkılabilir, ancak dağ yolu biraz zorludur.
Babadağ da restoran ve teleferik yanı sıra: tuvaletler, göl, seyir terası, manzara köprüsü gibi bir çok yapıda mevcuttur. 1700 metre den 1800 metre pistine araç yada telesiyej ile çıkılabilmektedir.
Babadağ 1800 Pisti
Babadağ 1.800 metre pisti yaz aylarında kullanılır. Rüzgar çok sık yön değiştirebildiğinden 1800 metre genelde yanıltıcı olabilir ve yamaç paraşütü pilotları sık sık buraya gelip uçamadan diğer pistlere geçtikleri gözlemlenebilir.
1800 metre pisti Kuzey yönlü rüzgarlarda yamaç paraşütü kalkışı için uygundur.
Babadağı 1.800 metreden kalkan bir yamaç paraşütü ortalama 25 dakika havada kalmaktadır bu süre yine şartlar izin verirse uzayabilmektedir.
Bu yamaç paraşütü kalkış alanında: tuvaletler ve burger cafe mevcuttur. 1800 metre pistine telesiyej ile çıkılabilmektedir. Yamaç paraşütü pilotları ise genellikle araçlar ile çıkmaktadır. Sivillere 1800metre araç yolu kapalıdır. 1700 metre gerisinde araçları yol kenarına bırakmaları gerekmektedir.
Babadağ 1900 Pisti
Babadağ 1900 metre pisti yamaç paraşütü pilotlarının en çok tercih ettiği ikinci pisttir. Ancak yaz aylarında özellikle öğle saatlerinde çok fazla yön değiştirdiği ve toz girdapları oluştuğu için buraya gelmekten yamaç paraşütü pilotları kaçınır.
1900 metre pistinin diğer adı Patara pistidir. Bunun sebebi doğrudan Patara sahilini görmesidir. Genellikle Güney doğu ve Doğu rüzgarlarında yamaç paraşütü pilotları 1900 metre pistini tercih eder.
1.900 m pistine sadece araba ile ulaşım sağlanabilir, bunun yanı sıra burada tuvalet gibi imkanlar da yoktur.
Babadağ 1969 Pisti
Babadağ 1969 metre de aslında bir yangın gözcü kulübesi bulunur. Yaz aylarında olası bir yangın başlangıcında bu kuledeki görevliler helikopterlere haber verirler ve yangın başlama aşamasındayken hızlıca söndürülür.
1969 metre pistinin diğer adı Kuzey pistidir. Kuzey yönünden esen rüzgarlarda yamaç paraşütü pilotları Babadağ 1969 metre pistini kullanır.
Rüzgar dağın eteklerinde bazen yanıltıcı olabilmektedir, yamaç paraşütü eğitmenleri de şüpheye düştüklerinde genelde zirveye ulaşarak rüzgardan emin olurlar. Genellikle dağın zirvesi bizlere hakim yönü gösterir ve rüzgarın yönünden emin olduğumuz da, doğru kalkış alanı seçilerek daha güvenli ve kolay bir yamaç paraşütü kalkışı yapılır.
Babadağ 1969 metreden kalkış yapıldığında yamaç paraşütü uçuşu ortalama 30 dakika sürmektedir. Hava koşulları izin verdiğinde süre uzayabilmektedir.
Zirve pistinde tuvalet imkanı bulunmaktadır, Kuzey pistine ulaşım sadece araçlar ile yapılır. Yol sivil araç trafiğine kapalıdır sadece yamaç paraşütü araçları çıkabilmektedir.